Dermatologie

Dermatologia reprezintă o specialitate medicală ce se ocupă cu totalitatea fenomenelor patologice care se produc la nivelul organului cutanat( piele, mucoase accesibile, fanere: unghii, păr) la orice vârstă.

Apariția unor leziuni cutanate poate influența starea de bine fizică și psihică a unei persoane. Patologia dermatologică trebuie tratată cu înțelegere și răbdare, cheia diagnosticului dermatologic corect fiind studiul și interpretarea corectă a informațiilor furnizate de leziunile cutanate, în paralel cu analiza amănunțită a stilului de viață și a mediului în care trăiește pacientul. 

Pielea este un sistem complex care îndeplinește o multitudine de funcții prin care se stabilește un echilibru optim între mediul înconjurător și organismul uman. 

Pielea este cel mai mare și cel mai greu organ al corpului. În același timp, pielea este o barieră activă, care se adaptează constant și care ia parte la apărarea împotriva agresiunilor din mediul înconjurător ( microbi, factori fizici și chimici ).

Examinarea fizică completă a pacientului include inspecția vizuală, palparea leziunilor, și uneori, examinări adiționale cu ajutorul dermatoscopului sau al lămpii Wood.